Saturday, 31 December 2011

cite ari nie

okey...esok suda mahu tahun baru...
and like mostly of my time...
aku dok uma goyang kaki je tok new year tahun nie...
daripada aku dok sambut new year kat luar...
better aku sambut depan tv...
xperlu untuk meredah kesesakan jalan raya di Melaka yang sememangnye sentiasa sesak...
and the good news for today is...
aku pat tawaran dari UNIMAS...
Ijazah Sarjana Muda Pembangunan Sumber Manusia...
and the bad news is...
aku mungkin akan tolak tawaran tue...
banyak kos yang perlu difikirkan if aku terima tawaran tue...
pe2 pun...aku still tengah memikir tentang tawaran tue lagi...
Hepi New Year guys...

*kawan2 aku tentu rindu if aku terima tawaran tue...=)

Thursday, 29 December 2011

aku dan dia

aku : sorang yang oldstuff...agak kuno la...
dia : hotstuff...sangat moden...

aku : sangat low profile...
dia : sangat feymes dikalangan kawan2 die...

aku : sorang yang sombong dan peramah ngan kekawan aku je...
die : sorang yang sangat peramah ngan semua orang...

*baru aku sedar aku ngan Mr. Guitar terlalu banyak perbezaan...maybe aku bukan tok die dan die bukan tok aku...=(

Wednesday, 28 December 2011

Mr. Guitar II

semalam aku dok bermanja ngan Mr. Guitar...
hahaha
memang heaven la...nasib baik die angkat cal aku...
actually aku xleh tido...suddenly ase macam nak kacau die...
cian die kena jadi mangsa aku...
sorry ye Mr. Guitar kacau awak tido semalam...
and thanx for cheer me up...
memang sayang awak lebih lah...
he just like paul gilbert


*you just know how to make me happy...=)

Monday, 26 December 2011

weekend

okey...ari nie aku nak share sumthing ngan korang...aku nak share sebab2 nape aku xsuke kua waktu weekend...
lau aku kua pun yang pasti bukan aku driver nye...huhuhuhu
  1. sebab Melaka selalu jammed waktu peak season...
  2. sebab Melaka selalu sangat jammed waktu peak season...
  3. sebab Melaka selalu sangat2 jammed waktu peak season...
so dengan aku menyatakan sebab2 di atas...
dapat la korang tafsirkan yang aku sangat suka dok kat uma membesarkan badan...hahaha

*siyesly aku benci stuck dalam traffic jammed...ase macam nak bawa airplane je...=)

Sunday, 25 December 2011

sibling day out

okey...ari nie aku ngan adik2 aku kuar...
sebenarnye da lame kitorang tak hangout same2...
thanx to my brother for the treat...
huhuhu
but the worst thing is traffic jammed...
memang teruk la...
dan kitorang tak dapat tengok Boboboi episod last...
waa...sangat kecewa la sangat2...=(
J.co for our lunch...thanx bro

my sista

the only son in our family

Amiruddin daughter

*really have fun today...>.<

Friday, 23 December 2011

rindu die

okey...fine...
aku tol2 rindu kat die...
but aku xleh nak cal or mesej die...
sebab pe...
sebab aku nak die mesej or cal aku dulu...
grrrrrr
kadang2 geram gak ngan die nie...
ase cam nak backhand je...
mr guitar lau awak baca post nie...
berani2 la bertindak k...


*will be silent till the time has come...=)

cik fad

tetibe aku teringat akan sorang kawan aku semasa di Korea...sorang yang banyak beri nasihat kepada aku...teringat perbualan aku ngan die semasa kitorang ngah lepak bermilo tabur sesama...hahaha


" cik fad...lau de orang nak usha awak then cakap nak kenal ngan awak...ape yang awak wat ye...??? "


"saya akan cakap...maaf tunang saya mara or saya akan cakap saya da bertunang..."


"tapi tue bukan menipu ke...???"


"well...its much better daripada die terkejar2 kan saya kan..."


"memang la..."


"so lain kali if de orang nak usha2 awak...use this excuses okey...!!!"


"erk...okey..."


*aku memang sopan ngan kawan2 aku kat korea...never use aku/ko at there...=)

Thursday, 22 December 2011

shoutbox

okey...
memandangkan shoutbox akan ditutup...
aku sedang memikir...
nak letak ape tok gantikan shoutbox tue...
aish...=.="
siyesly...pening gak kepala otak aku nie...




*im still keeps silent...

Wednesday, 21 December 2011

silent

they said silent the best way to solve problems...
maybe its the best way...
but not always its will the best way to solve problems...
sometimes silent is killing others...
you will never know right...
sometimes silent can be the answer for all question...
and sometimes silent can make some people regret...
because they didn't tell the one they love bout their feeling...
and right now...
your silent is killing me slowly...

*i will keeps silent if you want to...

ms bff

apabila miss bff xde kat Melaka...
siyesly...sangat bosan...
yela...xde geng nak ajak hang out...
xdapat nak daki st hill lagi...
(daki ke...panjat je...)
huhuhu
okey i miss you bff...
lek la cepat...=(




*ditulis sebab aku terlalu bosan...=)

9 hari lagi

yeah...9 hari je lagi...
result UNIMAS nak kua...
tetibe lak ase cuak...
jauh di sudut hati aku...
aku harap sangat aku dapat...
tapi...siyesly...
kalo dapat aku myb akan tolak tawaran tue...
sebab terlalu jauh dari family kot...
and the most important...
nanti aku xleh lek uma selalu...
huuhuhuhu

*siyesly aku paling xsuke jalan jauh...=)

maxi dress

wah...tetibe lak...
aku ase macam teringin je nak pakai maxi dress...
tapi takut macam xsesuai lak...
takut kene gelak ngan kawan2 aku tue huh...
hahaha
dorang tentu pelik kalo aku pakai maxi dress...
(agaknye la)
pe2 pun...
better try and error rite...

cun x...???
*agaknye sesuai x ngan ketinggian aku ala2 model nie...=)

Tuesday, 20 December 2011

takut

siyesly...aku takut nak menjalinkan hubungan lagi...
takut untuk kecewa lagi...
takut apabila si die xhargai cinta aku lagi...
takut aku akan lalai lagi...
takut aku akan terawang2 lagi...
dan paling penting...
aku takut cinta aku pada die...
melebihi cinta aku pada-Nya...


*mr guitar i will think bout it okey...=)

Monday, 19 December 2011

arghhh

what a bad day...
driving all around Malacca just to buy a magazine...
from Tesco, Jusco and Mahkota Parade
and yet...
its SOLD OUT...
damn...
you're really wanna kill me rite...
DARA.COM MAGAZINE...!!!!

edisi disember
*menyesal xbeli masa kua ari tue...=(

Mr. Guitar

semalam mr guitar menegur aku di fesbuk...
tetibe terasa macam de chemistry je ngan die...
sebab aku baru je cadang mahu memesej2 ngan die...
hahaha
memang giler...
mesej ngan die till 4 o'clock...
suddenly he asked me da surprising question...


" awak sayang saya x...???"


aku terkedu seketika...
bukan aku xsayang die...
but soal hati nie...aku lemah sikit...
malas nak bagi harapan...
dan malas nak terima harapan...
(takut sebenarnya)


to mr guitar...i'll think bout your proposal if you dedicated a song for me ya...


*i call him mr guitar coz he love guitar damn much...=)

susu

yeah...my mom beli susu...
memang terbaik la sangat2...
xtahu kenape aku sangat2 teruja bile nampak susu...
hahaha
myb sebab susu minuman kegemaran aku kot...
damn...memang nikmat...
tapi aku hanya minum susu dalm botol or kotak je...
susu tepung memang la aku x minum...
sangat2 x suke...
eeeuuuuwwwww...
terasa macam lain je...
x senikmat susu dalam botol or kotak....
hahaha
damn weird...


*siyesly aku akan terlompat2 bile tengok susu...=)

Sunday, 18 December 2011

fox rain

I still don't understand love
So I can't get any closer
But why does my foolish heart
keep pounding?


I'm haunted by you again and again
I just can't get away
This hopeless love
Hurts my heart so much


Going from day to night
You're all I think about
Being so pitiful and silly
What should I do?


The heart follows love
What am I going to do?
This hopeless love
Hurts my heart so much


Dubirubiruraffa
Dubirubiruraffa
Dubirubiru dubirubiru
Dubirubiruraffa


Dubirubiruraffa
Dubirubiruraffa
Dubirubiru dubirubiru


Going from day to night
You're all I think about
Being so piciful and silly
What should I do?


The day when my pain fades away
Will that day ever come?
Being so pitiful and silly
What can I do after all?


The moonlight is so beautiful
I just can't get away
Let me lie down by your side for a moment
A moment, just a moment


[8X]

Dubirubiruraffa
Dubirubiruraffa
Dubirubiru dubirubiru
Dubirubiruraffa


*just love the lyrics...=)

tewas lagi

yup...aku tewas lagi...
tewas lagi dengan air mata aku...
padahal aku da berjanji pada diri aku...
xkan menangis lagi...
tapi entah kenapa...
malam tadi aku tewas...
siyesly...da lama aku x menangis macam tue sekali...
dan siyesly...aku tol2 rindukan die...
rindu sangat2...
sehingga aku rasa aku leh meroyan...
sebab terlalu rindukan die...
arghhhhhhhhhhhh....
cam nie la muka aku bile nangis...comey je...hahaha




*kadang2 kita selalu menyalahkan orang lain atas apa yang berlaku tanpa kita sedari ia berpunca dari kita juga...if only they know how much i miss u...=(

Saturday, 17 December 2011

rindu

siyesly...aku memang rindu giler kat clazmate aku...last kitorang jumpa pun time konvo ari tue...bile tengok gambo2...teringat semua kenangan...waaa...rindu nye kat korang...betol la kata orang benda depan mata kita xkan pernah hargai...da jauh macam nie baru nak rindu2 bagai...aish...=,="
part of my life

miss this time damn much

kawan suka dan duka

last time amik gambo same2
ingat x time nie.? mase lawat Jaja kat hospital


mase sem 5...4 IP

time nie sume ngah tunggu azan...nak buka

*siyesly korang memang penting dalam hidup aku walaupun kadang2 kita ade salah faham...miss you all...and i wish the best for you all...with love...=)

Thursday, 15 December 2011

hukum hudud

okey...aku ase semua tahu tentang hukum hudud kan...hukum hudud adalah hukuman yang dijalankan mengikut ajaran Islam... skang nie kecoh isu pasal hukum hudud nie kat Malaysia...pihak A nak jalankan hukum hudud dan pihak B pula membantah...


aku xde la pandai sangat tentang agama...but if korang tanya pendapat aku...mula2 memang aku xkan benarkan hukum hudud sebab pe...sebab aku takut mendengar balasan yang akan dikenakan...tapi semasa di Korea...aku telah diberi ilmu serba sedikit oleh pengajar di sana...


hukum hudud nie adalah syariat Allah...dan sesiapa yang menolak hukum hudud bererti dia telah menolak syariat Allah...kita semua tahu bahawa sebagai umat Islam kita wajib mengikut syariat yang telah ditetapkan oleh Allah...so mengapa mesti timbul isu nie...dan seharusnya...ahli2 politik bertanya pada ahli2 ulamak yang lebih mengetahui tentang hukum hudud nie berbanding ahli2 politik yang lagsung tidak mengetahui tentang hukum hudud nie...so tepuk dada tanya la iman masing2 k...=)


sila klik link dibawa ye...
video tentang hukum hudud...


*nie hanya pendapat aku sahaja okey...!!!

rahsia

aku punya rahsia...
rahsia yang tiada siapa yang mengetahuinya...
hanya Dia dan orang-orang senasib aku sahaja yang mengetahuinya...
rahsia yang sangat besar dalam hidup aku...
kadang-kadang aku terasa ingin sahaja...
memberitahu seluruh dunia mengenai rahsia aku...
memberitahu teman-teman rapat serta ahli keluarga aku...
tapi aku tidak mampu...
kerana apa...
kerana mereka pasti tidak dapat menerima nya...
mereka pasti akan membuang aku jauh dari hidup mereka
seorang sahabat telah memberitahu aku...
Allah sangat sayangkan kamu...
sebab itu la Dia menutup aib kamu...
Dia boleh sahaja membuka aib kamu pada bila-bila masa...
tapi dia memilih untuk menutup aib kamu...
jadi mengapa mesti kamu membuka aib kamu sendiri...
malah bersyukur la sebab Allah menolong kamu dan sayangkan kamu...
kerana itu aku memutuskan untuk menjaga aib aku...
walaupun perit menanggung rahsia ini...
walaupun aku rasa bersalah kerana rahsia ini...
ini la jalan yang terbaik untuk ku...
dan jalan yang terbaik untuk kamu juga...
ini la pengorbanan yang terpaksa aku lakukan...
demi menutup rahsia aku dan kamu...


*rahsia ini memang tol ada tau...kikiki

Wednesday, 14 December 2011

annoying...

siyesly...skang nie aku sangat2 ase annoying kat certain friends aku kat fesbuk...
perlu ke dorang update status terbaru every minute...arggghhh...tension kot...
so one of my way...aku remove dorang from fesbuk aku...
tapi de gak dak2 claz aku yang wat cam tu...nak remove...
t pe lak die cakap kan...haish...


like example status2 yang wat aku annoying :-


status orang yang mengira hari...
- 29 hari lagi...rindu kamu...
- 2 week to go...haha...wish me luck...


status yang nak minta perhatian...
- sya tau sya bukan la sape2 bagi awak...tapi sya tol2 sayangkan awak...tolong la jangan tinggalkan sya...i need you...
- seandainya saya meninggal...ada tak kawan2 yg akan doakan saya dan datang ziarah?
p/s : ajal maut di tangan Allah. ((:
 #sajajaktanya.hanyamahutahu 


siyesly kadang2 ase macam nak bahan je dorang...tapi sebab dorang kawan terpaksa la dilupakan...plus...aku memang sangat2 benci orang2 macam nie...


*aku tau aku pun bukan bek sangat but at least aku xwat orang len annoying ngan aku...



Tuesday, 13 December 2011

life

when my life getting harder...
its make me wanna scream...
its make me wanna cry...
its make make wanna go somewhere...
its make my heart beat more faster then usual...
its make me wanna throw sumthing...
and its make me wanna kill sumone...


ya Allah...
please lend me your strength...
so that i can keeps smiling...
so that i can move on my life...
so that i can feel calm...
so that the guilty feel can just move away...
i really need that...


* really feel guilty for what i have did...live isn't easy rite...

Sunday, 11 December 2011

facts bout anemia

Causes, incidence, and risk factors
While many parts of the body help make red blood cells, most of the work is done in the bone marrow. Bone marrow is the soft tissue in the center of bones that helps form blood cells.
Healthy red blood cells last between 90 and 120 days. Parts of your body then remove old blood cells. A hormone called erythropoietin made in your kidneys signals your bone marrow to make more red blood cells.
Hemoglobin is the oxygen-carrying protein inside red blood cells. It gives red blood cells their red color. People with anemia do not have enough hemoglobin.
Possible causes of anemia include:
·         Certain medications
·         Chronic diseases such as cancer, ulcerative colitis, or rheumatoid arthritis
·         Genetis: Some forms of anemia, such as thalassemia, can be inherited
·         Kidney failure
·         Blood loss (for example, from heavy menstrual periods or stomach ulcers)
·         Poor diet
·         Pregnancy
·         Problems with bone marrow such as lymphoma, leukemia, or multiple myeloma
·         Problems with the immune system that cause the destruction of blood cells (hemolytic anemia)
·         Surgery to the stomach or intestines that reduces the absorption of iron, vitamin B12, or folic acid
·         Too little thyroid hormone (underactive thyroid, or hypothyroidism)
·         Testosterone deficiency
Symptoms
Possible symptoms include:
·         Chest pain
·         Dizziness or light-headedness (especially when standing up or with activity)
·         Fatigue or lack of energy
·         Headaches
·         Problems concentrating
·         Shortness of breath (especially during exercise)
Some types of anemia may have other symptoms, such as:
·         Constipation
·         Problems thinking
·         Tingling
Signs and tests
The doctor will perform a physical examination, and may find:
·         Pale skin
·         Rapid heart rate
·         Heart murmur
Some types of anemia may cause other findings on a physical exam.
Blood tests used to diagnose some common types of anemia may include:
·         Blood levels of vitamin B12, folic acid, and other vitamins and minerals
·         Red blood count and hemoglobin level
·         Reticulocyte count
·         Ferritin level
·         Iron level
Other tests may be done to identify medical problems that can cause anemia.
Treatment
Treatment should be directed at the cause of the anemia, and may include:
·         Blood transfusions
·         Corticosteroids or other medicines that suppress the immune system
·         Erythropoietin, a medicine that helps your bone marrow make more blood cells
·         Supplements of iron, vitamin B12, folic acid, or other vitamins and minerals

* sorie aku malas nak edit2 k...

Saturday, 10 December 2011

cinta


*aku mencari sumone yang sanggup menerima ketidaksempurnaan aku...=)

Thursday, 8 December 2011

aku dan mereka

aku : sorang pompuan yang sangat sederhana dari segala segi.
mereka dok kata : asal ko makin gemok nie.?


aku : sorang pompuan yang biasa tetapi mempunyai kecomelan yang sangat luar biasa.
mereka dok kata : jangan nak perasan leh x.


aku : pompuan yang x pandai bercinta dan x pandai jaga pakwe.
mereka dok kata : ko nie garang sangat dengan pakwe ko tu.


aku : sorang pompuan yang x pernah memilih paras rupa.
mereka dok kata : asal pakwe ko tu 'hensem' sangat.


aku : sorang pompuan yang suke masak.
mereka dok kata : nape ko masak macam tu.?


aku : pompuan yang di katekan hipokrit bile aku berlaku jujur.
mereka dok kata : ko nie sembang je lebih.


aku : pompuan yang sangat pemalu bila di hadapan kaum bukan sejenis.
mereka dok kata : asal ko nak memalu nie.? gedik je lebih.


*kesimpulan susah nak puaskan ati orang..de je yang dorang xpuas ati ngan kite...hmm

Wednesday, 7 December 2011

TIRED...!!!

okey...
damn i really tired rite now...
driving all around Malacca...
climb the st. Paul hills...
taking picture all around...
see the sunset...
damn cool man...
tired but its really worth...
^.^

Sunday, 4 December 2011

di mana imam saya...???

hype3...pe khabar ari nie...harap sihat la ye...alhamdulillah aku sihat saje...cume lately nie penyakit pelupa aku makin menjadi2...siyesly...aku sangat risau...


well ari nie aku nak cite cikit la pasal calon suami pilihan aku...aku x kisah tentang rupa paras...yang penting.... dia mampu menjadi imam kepada aku n anak2 aku...die akan memberi tunjuk ajar kepada aku n akan membimbing aku ke jalan yang diredhai oleh Allah...insyaallah...


aku sangat2 tertarik dengan satu status yang di tulis oleh Imam Muda Nazrul...kata beliau...


" Seharusnya lelaki tidak harus meletakkan piawai yang terlalu tinggi untuk calonnya. Ini kerana jika IMANnya hebat, maka dia akan dapat memimpin dengan baik, tidak kira siapa pun yang akan menjadi makmumnya....


Yang harus cerewet adalah wanita. Ini kerana dia sedang memilh calon IMAMnya. Dan sudah pasti, dia mahukan calon Imam yang mampu membimbing dengan baik....


Ini kerana memilih bakal Imam, lebih penting dari memilih bakal Makmum...


JIka betul IMAMnya, maka betullah MAKMUMnya...Insya-Allah..."


*amik perhatian ye para bakal imam sekalian...=)

Saturday, 3 December 2011

fakta yang menarik...

Dikatakan :-

۞ Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
۞ Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
۞ Surah Ad-Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
... ۞ Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
۞ Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
۞ Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
۞ Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
۞ Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
۞ Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
۞ Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.
Seterusnya, bagi menangani Syaitan Durjana.

Dikatakan juga:-
۞ Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je...
۞ Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga.
۞ Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah.
۞ Ketika anda memahaminya, dia mula kejang.
۞ Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke.
~Teruskan membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke.

۞ Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya.
۞ Syaitan kata, 'JANGAN SEBARKANNYA, KERANA IA TIDAK PENTING LANGSUNG!'

p/s: menurut hadis Rasulullah S.A.W daripada Abu Hurairah r.a:

ان خَيِرَ الْعَمَلِ أدْوَمُهُ وَاِنْ قَل
"Sesungguhnya sebaik-baik amalan adalah amalan yang berterusan sekalipun sedikit".
(HR Baihaqi)



*aku selalu amalkan surah al-Mulk after solat Isyak...=)

Friday, 2 December 2011

anemia...

Anemia is a condition in which the body does not have enough healthy red blood cells. Red blood cells provide oxygen to body tissues.


korang paham x ayat yang kat atas tu...maksud nye seseorang yang mengidap anemia nie tidak mempunyai sel darah merah yang secukupnye..di entri laen aku akan tulis pasal info anemia okey....


tentu korang tertanya2 nape tibe2 aku menulis tentang anemia nie...well...sebenarnya...aku salah seorang dari berjuta-juta rakyat Malaysia yang mengidap penyakit nie...well honestly...aku xtau nak cakap anemia nie penyakit or simptom...siyesly...selama nie aku selalu amik mudah tentang anemia nie...tapi x sangka la anemia nie leh menjerumus kepada penyakit yang lagi teruk...awful...


nampaknye...aku kena mengambil berat tentang anemia bermula ari nie...okey la...aku nak g jumpa doktor nie...tata...=)

Thursday, 1 December 2011

jom hayati...

Pernah x korang hayati doa antara dua sujud...disebabkan aku xleh tido...jom hayati doa dan maksudnya...=)



  • Rabbighfirlii (Tuhanku, ampuni aku)
  • Warhamnii (Rahmati aku)
  • Wajburnii (Tutuplah aib-aibku
  • Waffa'nii (Angkatlah darjatku)
  • Warzuqnii (Berilah aku rezeki)
  • Wahdinii (Berilah aku petunjuk)
  • Wa'Aafinii (Sihatkan aku)
  • Wa'fuannii (Maafkan aku)


*Renung2kan dan selamat beramal...=)

new template...

hype3...da tido ke..baru kol 12...huhuhu...ari nie aku keseorangan di rumah...family aku semua pergi PD...mengikut ayah aku berkursus...aku lak...malas sangat nak ikut...coz kecian kat kucing2 aku...xde sape nak bagi dorang makan...haahaha


well...ari nie aku bukan la nak cite tentang kebosanan aku di rumah or so what ever...cube korang lihat kat blog aku...de pe2 perubahan x...??? yup...exactly sekali...aku telah menukar template blog aku...tapi tah nape aku ase blog aku sangat la semak...korang ase cam tu juga ke...???


tapi siyesly...semasa aku cuba menukar template blog aku nie...banyak kesabaran yang diperlukan...huhuhu...nasib baek aku seorang yang sangat penyabar...hahahaha...okey la...aku pun da xtau nak merapu ape lagi dalam blog aku nie...bubye...=)

Wednesday, 30 November 2011

alone...

okey...
me alone at home...
damn bored...
-__-

pelangi selepas ujan...

Seringkali hati kecil mengadu sakit, seringkali kita meratap hiba dugaan dan ujian yang bertimpa-timpa. Kadangkala menewaskan semangat yang ada, kadangkala kita berasa sendirian dan terasa betapa kita dipinggirkan. Ketika kita menyangka sudah tidak ada lagi yang bernilai dalam kehidupan dan yang kita lihat hanyalah  jalan suram di hadapan.

Lantas kita marah kepada Tuhan, kita kecewa dengan ketentuan yang diciptakan, kita menyalahkan takdir hitam dan saat itu sendu airmata mengaburkan kewarasan kita, lalu kita hilang pertimbangan di antara keimanan dan rasukan syaitan. Kita hanya nampak jalan mudah untuk melepaskan diri, lalu ada yang seringkali memilih kematian sebagai jalan penyelesaian.

Pernahkah sekali kita memahami alam.?!

"Mengapa Tuhan hadirkan pelangi selepas hujan?"

"Mengapa Tuhan tumbuhkan bunga selepas kering-kontang?"

Hanya daripada benih hitam yang kusam, apabila disirami hujan lantas berbunga cantik. Maka tersenyumlah alam. Betapa indahnya aturan Tuhan.

"Mengapa tidak ada hujan berpanjangan atau sinar mentari yang menyinari alam?
"
"Mengapa harus ada putaran alam seperti hitam malam dihiasi bintang?"

"Mengapa untuk tidak ada sekaligus dalam satu masa?"

"Mengapa harus hilang sesuatu untuk sesuatu?"

Jawabnya, SENANG.

Kerana tidak ada kemanisan tanpa ada kepahitan, dugaan dan rintanganlah yang mewarnai kehidupan. Mengecapi kebahagiaan memerlukan adanya pengorbanan. Setiap kesenangan akan ada bayaran contohnya seperti Tuhan hadirkan pelangi selepas hujan dan kicau burung yang mendamaikan. 

Jom, sama-sama kita menjadi kuat dan berusaha untuk memperbaiki kekurangan masing-masing. Jangan jadikan kekurangan diri kita sebagai alasan untuk tidak menjadi orang yang lebih baik. Kita mampu melakukannya! Kita hanya manusia, dan manusia sering terlupa. Marilah kita saling ingat mengingati sesama kita, semoga kita akan berjumpa di syurga kelak...=)


*credit to Ana Zrysha


Tuesday, 29 November 2011

untung la...

hype3...pe khabar ari nie...sihat x...??? aku alhamdulillah sihat je...lagi2 dalam keadaan cuaca skang yang sangat la sejuk...lagi masyuk...hahahaha...asyik ujan je sejak kebelakangan nie...memang tersangat la best...tido petang pun ase sejuk je...cool...=)


untuk entri ari nie de kene mengena ngan budak2 zaman skang...korang perasan x yang budak2 zaman skang nie sangat la beruntung...yela zaman maklumat di hujung jari la kata kan...memang sangat2 beruntung la...pe yang dorang nak sume dapat...baru darjah 6 da de handphone bagai....tu x masuk lagi ngan iphone,ipad,laptop n sume2 barang2 yang sangat branded...jeles tol aku ngan dorang...


aku pun mase form 3 baru gune handphone...tu pun aku beli senyap2...guna duit raya aku...hehehehe...laptop aku nie pun aku pat mase aku sem 1...tu pun selepas berlakunye sesi pujuk memujuk, rayu merayu dan majuk merajuk...hahahaha...walaupun skang nie shiba aku agak uzur...(da 4 tahun usia shiba aku)...tapi aku tetap x sampai ati nak tukar baru...(padahal xde duit nak tukar baru)...huhuhu


ape2 pun budak2 zaman skang sangat la beruntung sebab dorang da dapat sume teknologi yang sangat canggih n pe yang dorang nak sume dapat...siyesly aku sangat cemburu ngan mereka...(merujuk kepada adik2 ku juga)...okey la...da masuk maghrib nie...aku nak solat dulu k...tata...=)